Domácí pohoda v karanténě

Válím se doma v době vyhlášené celostátní karantény.

Pohodička?

Jak pro koho.

Záchranou v těchto časech může být dobrá kniha, podcast nebo třeba chytrá mobilní aplikace.

Zde jsou mnou doporučené zdroje, které vám mohou pomoci nejen s překonáním této doby, ale také s přípravou na další krize, které jistě ve vašem životě nastanou.

Uvedené knížky, resp. jejich autoři, píšou o běžných věcech, od kterých se společnost možná snaží úplně izolovat. O samotě, bolesti nebo smrti. Také o egu, sobeckosti a lásce. Autoři mě opakovaně nutí k zamyšlení. Zpochybňují moje uvažování a celkové vnímání světa. V dobrém smyslu.

Níže doporučená mobilní aplikace představuje intuitivní úvod do meditace. Přináší více „západní“ pohled na věc a lekce jsou tak pro většinu z nás lépe stravitelné.

1) Bdělost, Anthony de Mello

Knížka je pro mě naprosto úžasná. Takové uklidňující čtení. Vtipné radostné. Někoho autor může frustrovat, někoho osloví. Kapitola o sobectví a závislostech mě hodně pobavila. Pravidelně to testuji v terénu a knihu opakovaně čtu.

2) Zenová mysl, mysl začátečníka – Všední hovory o zenu, Shunryu Suzuki

Knížce jsem dlouho nemohl přijít na chuť, ale nakonec to stálo za to. Jako s pivem. Nemám k tomu moc co dalšího napsat. Snad jen to, že jsem se přiblížil k pochopení jedné důležité otázky, zmíněné ve filmu The King of the Kickboxers (v ČR Karate Tiger 4) 😀

Prang se ptá svého žáka Jacka: „slyšíš tleskání jedné ruky?“

3) Stillness Is the Key, Ryan Holiday

Tohle je úplně jiné čtení a někoho možná osloví víc než předchozí tituly. Autor píše o známých osobnostech a jejich zvyklostech, o jakémsi zpomalení, zklidnění, omezení. Kniha se může zdát více praktická. Autor sám je protagonistou praktické filosofie dávných stoiků a za pozornost stojí, kromě této knihy, i jeho YouTube kanál.

4) Waking Up app by Sam Harris

Sam Harris je můj oblíbený člověk. Má perfektní přednášky, podcast a tuhle aplikaci do telefonu. Appka je placená, ale k dispozici je zkušební verze. Kromě tzv. řízených meditací zahrnuje i celou řadu teoretických přednášek. Zkuste si poslechnout třeba tyto:

  • The Cure for Boredom
  • Solving Problems
  • Free Will 1
  • Free Will 2
  • The Lessons of Death
Posted in Bez zařazení and tagged , , .