Koronavirus v ČR a BJJ

Předpokládám, že toto budou číst primárně lidé zabývající se BJJ. Pokud s článkem nebudete souhlasit, je to naprosto fajn. Já nevím co je správně.

SMS, messenger, diskuzní fóra. Všemi způsoby se mě lidé ptají na možnosti tréninku jiu jitsu a to v době pandemie koronaviru SARS-CoV-2.

Česká vláda vydala 12. 3. 2020 řadu preventivních opatření a jedním z nich je uzavření sportovišť. Proto jsme s kolegy tentýž den uzavřeli naše tělocvičny Choketopus Gym v Praze. Ano, do 30 osob je trénink možná „go“, možná bude ale brzy „no go“.

Řada lidí se v tom momentálně snaží najít různé kličky, s cílem nařízení záměrně nepochopit nebo nějak obejít.

Jak se k tomu stavím já?

Tak úplně po pravdě, chtěl jsem zrušit své tréninky BJJ tentýž den a to bez ohledu na zásah vlády. Zdroje, kterým důvěřuji, hovoří celkem jasně. Je nutné zpomalit šíření tohoto viru. Pokud sledujete situaci, tak není těžké si uvědomit, že tu možná nemáme jen přes 100 nakažených, ale spíš tak 10-20x více nakažených. Podívejte se sami na vývoj situace v Číně. Poslechněte si Roganův podcast s Dr. Michaelem Osterholmem, mrkněte co říká Sam Harris, jak se k tomu staví Peter Attia, Tim Ferriss, nebo Naval Ravikant. Koukněte na Twitter, sledujte třeba Marginal Revolution, nezůstaňte jen u Seznam.cz nebo u Novinek. Skvělý je také This Podcast Will Kill You, kde se hodně dovíte o historii těchto nemocí.

„Jsem zdravý, silný a mladý, na tohle seru!“

Ok, až si kámo vyhodíš koleno, žebro, nebo se ti objeví stafylokok na koulích, tak budeš velmi rád, když situace našeho zdravotnictví nebude vypadat jak v Itálii. Co rodiče? Máma že je starší žena a kuřačka? Táta má vysoký tlak? Ok, dej si trénink s 29 lidmi co daný problém třeba úplně ignorují, dej si to 2x denně 5x v týdnu. Co se sejít třeba v Poliklinice Prosek, kde máme gym a denně se tam protočí stovky nemocných? Tak jo a pak si rovnou zajeď na rodinnou oslavu.

„Richarde panikaříš, strach je nepřítel.“

Věř mi, že tohle píšu a mám stejný „poker face“ jako když se mi snažíš urvat nohu na žíněnce.

Ten muž neznal strach a sežrali ho vlci.

Druhý muž strach znal, ale nechal se kompletně paralyzovat. Nevyšel z jeskyně, žil dlouho, ale bídně.

Třetí muž věděl, že strach je dobrý nástroj a využil ho pro svůj prospěch.

Co je panika?

Buď ten třetí. Udělej si pořádný vlastní průzkum. Přemýšlej a zkus pochopit, že BJJ je pro přenos úplně ten nejhorší sport, nebo jeden z nich. Čím více případů nakažených, tím více omezení ze strany vlády, nedostatek kvalitní lékařské péče a bůhví čeho ještě. Budeš mít za měsíc – dva kde trénovat?

Posted in Bez zařazení and tagged , .